top of page

40 литографии на Стефан Марков ще бъдат представени в галерия „Графикарт“

Колекционери и любители на графиката ще могат да видят „Уловени мигове“ на най-големия български майстор на литографията до 5 януари 2024 г.


Вернисаж: 7 декември 2023 г., четвъртък, от 17:00 до 20:00 часаГалерия „Графикарт“ ще представи големия майстор на литографията - Стефан Марков с близо 40 от неговите изключителни графични творби. Изложбата „Уловени мигове“ ще бъде отворена за посетители от 7 декември 2023 г. до 5 януари 2024 г. Стефан Марков е познат на българската публика като един от най-известните и талантливи художници на 80-те години на миналия век, популярен със своите илюстрации, акварели, колажи и литографии, изпълнени до съвършенство с техниката „лави“.


В експозицията „Уловени мигове“ ще извървим целия творчески и житейски път на Стефан Марков, за да съпреживеем един живот изпълнен с любов, пътешествия и много изкуство. Тази година отбелязваме 83 години от рождението на твореца и 23 години от неговата кончина.

„Наредихме тази изложба с 40 от изключителните литографии на Стефан Марков, създадени за участията му в международните графични форуми през годините, за да покажем друга страна на неговия талант. Знаете, че той има награди от международни конкурси в Испания, Египет, Холандия, бивша Югославия и др. Тези творби имат високохудожествена стойност и показват неговата прецизност в изпълнението, владеене на техниката да рисува върху камък до съвършенство, майсторството му в цялостния процес по създаването на творбата – от умението да създаде сам работната повърхност до самото отпечатване на рисунъка. За ценителите, а и не само, възможността да купят някоя от тези литографии би било истинско колекционерско постижение“, споделя Доротея Янева, галерист на „Графикарт“.

Стефан Марков е дързък в графичните си листове, многоцветен и изследовател. В неговото творчество често се долавя усещането за носталгия - към морето, пясъка, любовта и миговете прекарани там. Цветовете му са пъстри и напомнят за едно вечно лято в човешката душа. Телата са топли и голи, а морското дъно се появява в причудливи форми и загатва спомен за един отминал живот на пътешественик. Публиката ще види неговия безграничен талант в илюстрирането на ясни фигури, чиято форма внезапно започва да се размива, за да достигне до абстракция. Както и в душата на артиста формата изчезва, за да дойде на нейно място необятното влияние на въображението.Защо „Уловени мигове“? За да напомня, че животът е низ от мигове, които остават следа не само в човека, който ги е преживял, но преди всичко в другите, които продължават да живеят. Животът е способността да уловиш колкото се може повече мигове. Да ги натрупаш в кътчетата на душата си, за да те топлят през студените дни в старините на живота. Някои хора са дарени от Бога да изразяват тези мигове чрез изкуството. Така Стефан Марков успява да остави неговите „уловени мигове“ върху листа.

Улавянето е крайната точка на лова, когато нещо е „хванато“, „заловено“. Мигът е онова, което отминава докато премигнеш и след него може да остане спомен, ако го уловиш. Уловеният миг е метафора на шанса, който идва веднъж в живота и който ти успяваш да хванеш и от него да сътвориш следа за поколенията. Да направиш нещо за хората и за себе си в този „пуст“ живот. Е, Стефан Марков, през целия си живот е улавял мигове и ги е пресъздавал. Той хвана своя „шанс“ в изкуството и го завеща на нас, които останахме след него.

Изкуствоведът Ружа Маринска споделя за творчество му по повод 20 години от неговата кончина: „Стефан Марков съумя да развие и докаже дарбата си на роден художник без да направи компромис с официозните, макар и престижни модели…. Светлина струи около нас и сега, от събраните тук творби. Това са неговите багри – едновременно жизнени и облагородени от култура. Това са неговите форми – устремени към пластическата изразност на абстракцията и запазващи топлото дихание на реалността. Морето, жената, птиците, далечните острови – все образи на любими неща, станали метафори за поколения художници на XX век. Иска ми се да вярвам, че това и такова изкуство ще остане в ценностната скала и на бъдещите поколения“.


За Стефан Марков:

Стефан Марков (1940 г. – 2000 г.) е роден в гр. Бургас. Завършва Художествената академия със специалност "Графика" през 1967 г. при Евтим Томов, а в ранните му младежки години негов учител е известният бургаски художник Петко Задгорски. Първата си награда от национална изложба печели една година след завършването на художествената академия през 1972 г., а след това получава още много авторитетни награди – както български така и международни. През 1986 г. получава голямата награда на Съюза на българските художници "Борис Ангелушев", сребърни плакети от Международното биенале на графиката във Варна (1991 и 1997 г.), почетни дипломи от Международния конкурс "Ел Ферол" в Испания (1989 и 1991 г.), призът на журито от Графичното биенале в Маастрихт-Холандия (1993 г.) и специалната жури-награда от Международното триенале на графиката в Кайро (1997 г.). Правил е множество самостоятелни изложби - "Хитсучи" в Нигата, Япония; "Норд-Ест" в Париж и Овер-сюр-Оаз, Франция; софийската "Ирида", „Стубел“. Произведенията му са показвани още в Русия, Германия, Австрия, САЩ, Финландия, Швейцария, Португалия.

Работи като художник в списание „Лик“ от създаването му през 1965 г. до закриването му през 1992. Известен е и със своите великолепни илюстрации на “Кентърберийски разкази” и “Записки по българските въстания”, както и с илюстрирането на книгите на бургаския писател Петър Бобев.

На негово име има учредена награда – плакет за млад график – „Стефан Марков“, която се връчва от Съюза на българските художници на ежегодната изложба „Малки графични форми“.
За галерия „Графикарт“

Галерията“ Графикарт“ създадена през 2018 г. като пространство за изложби и събития с фокус графичното изкуство, в което се показват творбите както на утвърдени графици, така и на млади творци. Арт пространството е създадено от Людмил Георгиев, известен български график и меценат, и неговата половинка в живота Мариела Гачевска. От откриването на галерията до сега в залите на „Графикарт“ са показвани картини на доста именити български и международни графици като Зураб Церетели, Васил Колев, Бранко Николов, Веселин Дамянов, Емануела Ковач, Людмил Георгиев, Захари Каменов, Онник Камафилян, Милена Максимович и Симонида Радонич, Юлий Минчев, Владимир Чукич и много други.

Галерия „Графикарт“ е част от сдружение „Култура, спорт и здраве МЛ”, основано през 2007 г., в които основни действащи лица са именно Людмил Георгиев и Мариела Гачевска. През годините Сдружението осъществява различни дейности, а от 2017 г. съвместно с Министерство на културата инициира първия Национален конкурс за графика – класически техники. Конкурсът се провежда на всеки две години и насърчава работата на младите артисти в полето на графиката. Тази година беше проведен IV Национален конкурс.


Текст: галерия „Графикарт“


bottom of page