top of page

Пленерът „Звук и цвят“ 2020 - посветен на художника Андрей Даниел

Тази традиция те задължава да я продължиш дори и в условията на коронавирус, заяви изпълнителният директор на „Дарик“ радио Радосвет Радев в края на 21-ото издание на традиционния пленер „Звук и цвят“, посветен на художникa Андрей Даниел.

Идеята за събитието е на Българското национално „Дарик“ радио, като мероприятието отново събра художници от страната и чужбина, които да творят край морето. Майстори на четката като Валери Чакалов, Васил Колев, Велислава Гечева, Веселин Дамянов и Румен Читов обмениха опит и работиха заедно с още осем свои талантливи колеги на брега на морето в Приморско.

„Да, тези произведения, които виждате днес в галерия „Георги Баев“, те ще бъдат белязани, защото много малко са артистичните събития с датировка 20-и 20-а година“, коментира Радосвет Радев в предаването „Култура.бг“ на БНТ.

Радосвет Радев

Последният пленер "Звук и цвят" на Андрей Даниел през 2019

„Най-голямата ценност е размяната на културните стойности, които различните поколения носят. Там се хибридизират вече естетика, отношение към цвета, отношение към вкуса“, каза още той.

Изданието на пленера „Звук и цвят“ се посвещава на изключителния художник и преподавател Андрей Даниел, дал от себе си с творчеството и присъствието си по време на дългогодишните пленери. Тази година делото му продължават неговите ученици.

Колекцията от пленерите наброява вече над 600 картини. Последните произведения са изложени в галерията на къщата-музей „Георги Баев“ в Бургас и ще гостуват до 20 септември.

bottom of page