top of page

ГРАФИКА. GRAPHIKA. GRAФИКА.

НОЕМВРИ е месец, изпълнен със значими събития и изложби, но през 2019 година графиката е тази, която заема централно място.

Печатната графика е изкуство, което в своя ход на развитие наред с многото си други достойнства доказва своята обвързаност с технологичния напредък и дава възможност за тиражиране. Именно това нейно свойство да бъде отпечатана върху хартия (в повечето случаи) я прави изключително комуникативна, удобна за транспортиране и експониране (понякога дори едновременно на няколко места) из цял свят. Това пък я прави в желана и търсена от художници и колекционери и често именно тя е носител на актуалните процеси в изкуството. През ноември месец 2019 г. пред българската публика ще бъдат представени няколко графични форума, които отразяват тези тенденции и поставят София на картата на световната графика.

8. МЕЖДУНАРОДНО ТРИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА СОФИЯ е форум за графично изкуство, който се провежда от 1995 година и отразява развитието на художествената графика в България и по света. Организатор на събитието е Съюзът на българските художници. Осмото издание обхваща серия от изложби и събития, ориентирани едновременно към специализираната и към широката публика и предлагащи една изключително богата и разнообразна програма. Триеналето се утвърди като един от най-авторитетните международни форуми в страната, който надхвърля традиционната идея за класическа печатна графика и дава възможност на художниците да представят свои дигитални графики и графични инсталации. Създадено преди 25 години, то се развива и обогатява и днес е предпочитана платформа, в която се срещат български и чужди автори. Триеналето регистрира и отразява художествените процеси, представя в оригинал утвърдени в световен мащаб автори и предоставя поле за изява на млади творци. Национално жури селектира най-добрите творби от над 300 автори, чиито графики формират престижната колекция, изложена в пространствата на Шипка 6, а международно жури за наградите определя носителите на призовете. Сред членовете на международното жури са Педро Галилея – изкуствовед и куратор, директор на Фондация CIEC (Международен център за съвременна графика в Бетанзос, Галисия, Испания); Едвин Драгичевич – професор по Печатна графика в Университета в Сплит, Хърватия; Ратеб Шабан от Йордания – професор по графика, типография и илюстрация в Al-Ahliyya Amman University (AAU), Буян Филчев – председател на Организационния комитет на Триеналето, професор по графика и технологии, катедра „Визуални изкуства“ в Софийския университет, както и Любен Генов – председател на Съюза на българските художници.

25 НОЕМВРИ - ЗАПАЗЕТЕ СИ ЦЕЛИЯ ДЕН! Програмата започва преди обяд и продължава до вечерта. Предвидени са откривания на изложби, срещи и разговори с журито, церемония за обявяване на наградите, а събитията се провеждат последователно на три различни локации.

1. Програмата на международно триенале на графиката започва от галерия „Сан Стефано“, където в двата салона ще бъдат представени кураторските изложби на Педро Галилея (колекция съвременна испанска графика), Ратеб Шабан (колекция графика от Близкия изток, включваща произведения на проф. Шабан и избрани творби на негови възпитаници), както и самостоятелната изложба на проф. Едвин Драгичевич. Изложбите стартират със специално събитие – лекции и беседи с участието на всеки от гостите, в които те лично ще запознаят публиката и ценителите с подготвените от тях изложби, а присъстващите ще имат възможност да се срещнат с чуждестранните членове на журито по наградите и да разговарят с тях. Предвидената лекция на Педро Галилея ще представи дейността на Фондация CIEC (Международен център за съвременна графика). Основната цел на тази първа среща е да информира българската аудитория за различни възможности за обмен, резидентски програми, конкурси и бъдещи проекти. Кога: 11:00 часа, 25 ноември Къде: Галерия Сан Стефано, ул. „Сан Стефано” 22 Изложбите продължават до 14 декември 2019 г.

2. С напредването на деня мястото на действие се променя – Триеналето ще бъде официално открито в СБХ, в изложбените пространства на „Шипка” 6, където ще бъдат обявени и носителите на наградите. Кога: 17:00 часа, 25 ноември Къде: Изложбена галерия на СБХ, „Шипка” 6 Изложбите продължават до 31 януари 2020 г.

3. Програмата завършва в галерия Кооп, където ще бъде представена самостоятелната изложба на Камен Старчев, носителят на Голямата награда от предходното Седмо международно триенале на графиката. Кога: 19 часа, 25 ноември Къде: Галерия КООП, бул. „Янко Сакъзов” 17 Изложбата продължава до 15 декември 2019

но преди това ...

4. Няколко дни преди откриването на Осмото международно триенале на графиката София 2019 ще бъде представен и Седми форум „Малки графични форми“ – една от най-популярните изяви на секция „Графика и илюстрация“ към СБХ. Творбите са малкоформатни и представят многообразието от графични техники, в които работят българските графици. Домакин за поредна година е галерия „Арт Алея“. Националната изложба-конкурс дава възможност на млади и утвърдени автори да споделят своите творчески търсения с публиката и да премерят сили за наградите. Наред с наградата за цялостно представяне (парична награда, осигурена от галерия „Финес“, и бронзов плакет на името на Стефан Марков), наградата за млад автор (парична награда, осигурена от СБХ, и плакет на името на Стефан Марков) форумът дава награда и за медия или журналист, който най-добре отразява събитието. След София изложбата по традиция се представя и в други градове – Монтана, Стара Загора и др. За поредна година ще се проведе и акцията „Само за фенове“ – това е възможност всички ценители на графичното изкуство да се сдобият с произведения на любимите си автори на атрактивната цена от 50 лв. Акцията е ексклузивна и ще се проведе само за няколко часа преди откриването в галерия „Арт Алея“ – между 11.30 и 17.30 часа на 20 ноември 2019 г. Кога: 18.30 часа, 20 ноември (сряда) 2019 Къде: Галерия АРТ АЛЕЯ, ул. „Уилям Гладстон“ 51 Изложбата продължава до 10 декември 2019 г.

и след...

5. На 26 ноември предстои да бъде открита изложба в галерия „Средец“, в която ще са изложени класическите графики на млади автори, работещи в сферата на традиционните печатни техники. Конкурсът се провежда на всеки две години и има за цел да представи, популяризира и стимулира младите български графици. Организатори на събитието са Людмил Георгиев и галерия „Графикарт“, а събитието се провежда със съдействието на Министерство на културата и галерия „Средец“.

Повече информация за всички събития очаквайте на официалния сайт на Триеналето на графиката София, в сайтовете на галериите партньори, както и на фейсбук страниците на Триеналето и Малки Графични Форми.

bottom of page