top of page

Уникална премиера за изложбата от ХХ пленер на Дарик

Уникален каталог събира творчеството на над 200 худжници Дарик радио представи изключителен каталог, побиращ в себе си широкообхватната колекция от творби на участниците в пленера „Звук и Цвят“. Изданието представя стотици ценни картини на повече от 200 художници, написали историята на пленера от неговото началото, поставено през 1999 година до днес. Каталогът беше показан предпремиерно в Бургас по време на заключителната изложба от XX юбилейно издание „Звук и цвят“.

Димитър Николов, кмет на град Бургас

Експозицията събра творци, представители на местна и държавна власти и, сред които зам. областният управител проф. Севдалина Турманова, ценители в емблематична за Бургас сграда. Тя беше преобразена от ръководството на Гранд хотел и спа "Приморец" в дом за изкуство "Прим Арт Център".

Съставители на луксозното издание са Доротея Михова, Албена Спасова, графичният дизайн е поверен на Стефан Божков, а текстовете на Георги Лозанов и Елин Рахнев. Между твърдите му черни корици са побрани над 400 картини, част от впечатляващата по обем, колекция на Дарик радио. Пленерът „Звук и цвят“, което е единственото събитие, инициирано от частна медия в България, не само има принос за „раждането" на нови художествени произведения, но и работи последователно за развиване и формиране на публичния интерес към съвременното визуално изкуство.

„Впечатлен съм от този прекрасен паметник на бургаската архитектура от началото на XX век, в който подреждаме изложбата от тазгодишното издание на пленера „Звук и цвят“. Там е и връзката – защото ние започваме да правим нашите пленери в края на XX век и така вече двадесет години. Смятането, което не спира да работи в главата ми, показва, че днес ще видите 5% от творчеството, което притежаваме. Имах възможност преди няколко дни да кажа: - какво толкова, всички тези пленери се правят на морето и всички художници го рисуват. Но нали морето е онова е, естетическото море, в което можеш да се удавиш. И това беше приятната изненада, че всеки артист, всеки поглед, може да направи различно морето по начина, по който живее, обича, бори се, предава, постига или губи. Мисля, че трудно се разказва нещо, което трябва да бъде наслада за очите. Важното е, че останалите 95% са в този каталог, който държа в ръцете си“, каза Радосвет Радев.

Емоционалната среща с изкуството в пленера „Звук и цвят“ и тази година се проведе край морето, в комплекс „Магнолиите - Приморско клуб". Юбилейното издание събра ярки имена в съвременно българско изобразително изкуство и млади художници - Андрей Даниел, Алла Георгиева, Атанас Атанасов, Бранимир Каранович, Бранко Николов, Валентин Стефанов, Велислава Гечева, Георги Йорданов, Иван Шишков, Кирил Чолаков, Леда Старчева, Нина Ковачева, Пенка Илиева – ЧОРИЯ, Рада Якова, Румен Атанасов, Сашо Стоицов, Симеон Панайотов, Станимир Желев, Стефан Божков, Яна Стойчева.

„Подкрепяме агресивно този пленер, той се превърна във визитна картичка на Бургас. Искам да благодаря специално на Радосвет Радев, че избра Бургас да бъде домакин ма заключителната изложба. Благодаря му за това, че даде трибуна на най-добрите автори у нас и най-вече на младите. На метри сме от филиала на Националната художествена академия на Бургас… винаги трябва да даваме възможност на младите автори за изява. Пожелавам успех на всички ви“, каза кметът на Бургас Димитър Николов при откриването на изложбата.

„Дарик не само вдъхновява, но и пристрастява“, сподели в емоционално слово художничката Нина Ковачева, която се включва в пленера на медията през 2010 година, заедно с Валентин Стефанов – като двама български артисти, които живеят и творят във френската столица Париж.

„Обикновено човек отива на някаква изложба, някой го е поканил, а след това отива на друга изложба, решава да си купи работа. После започва да посещава други изложби, да си купува още работи, да се вижда с художници и в един момент се оказва, че този човек се е превърнал в един колекционер. Ето… и тази година изтече, мина и пленерът на Дарик радио и се оказа, че така вече двайсет години. През миналата година, за голяма моя радост, бях поканена да курирам изложбата на Дарик в Париж заедно с Валентин Стефанов или по-точно част от колекцията, която радиото притежава. Това всъщност се оказа една изключително сложна задача, защото тази колекция е наистина впечатляваща по обем и изключително високо ниво. Как да избереш работи, а от други да се откаже? Беше наистина трудно, а и знаем, че всяко пространство има свой лимит. Тази година на пленера видях един каталог… всъщност той дори не е каталог, а едно произведение на изкуството, което едва ли не ни кара да го пипаме с бели ръкавици. Така си помислих, че има нещо странно в цялата тази работа, много странно. С това непрекъснато събиране, човек започва да се чувства зависим. Започнах да изследвам внимателно около себе си и разбрах, че Дарик радио правят своите събития с някаква субстанция, с нещо, което те правят зависим. Продължих да наблюдавам още повече и днес вече мога да кажа някои от елементите. Един от тях се нарича Радосвет Радев. Друг елемент е Доротея Михова. Мога да продължа с Албена Спасова, Албена Радева, Дияна Бедросян, Стефан Божков… и още много други. Така че внимавайте, ако вече не е късно за това предупреждение, защото по лицата ви разбирам, че всички сте заразени“, сподели Нина Ковачева.

Радосвет Радев, изп.директор на Дарик радио и Димитър Николов, кмет на гр. Бургас

Изложбата ще остане в "Прим Арт Център" още седмица, веднага след нея започва творческото събитие на Бургас - "Прим Порт Арт Фест", в който се очаква да се включат големите имена на българското визуално и сценично изкуство.

bottom of page