top of page

Каталогът „Звук и Цвят“: 20-годишна история за изящество

„Само три дни след XIX пленер, Доротея Михова и Албена Спасова ми предложиха да издадем каталог с колекцията от пленерите на Дарик „Звук и Цвят“. Оказа се, че това е една от най-прекрасните идеи, които съм получавал, родена в чужда глава, а не в моята. В тази колекция е печата на времето. От 1999 година до сега в картините присъства основно морето. В каталога морето за 20 години е видяно по 400 различни начина от 400 художници. Благодаря ви за това, което е създадено“.

Художникът Стефан Божков с новия каталог

Това каза изпълнителният директор на Дарик радио – Радосвет Радев по време на премиерата на първия уникален каталог, събиращ широкообхватната колекция от творби на участниците в пленера „Звук и Цвят“ от 1999 година до днес. Той лично подари по един екземпляр от каталога на двадесетте автора, участници в тазгодишното юбилейно издание на творческата сбирка.

Радев определи 20-годишната история на пленера като сделка с времето, творбите на стотиците разностранни художници в него като собственост на всеки, който се е докоснал до тях: „...нямам самочувствието да кажа, че тези картини принадлежат на Дарик, нито на творците, които са ги създали - те са на всички, които са ги видели през тези години в България и по света.“.

Емоционалната среща с изкуството и тази година се провежда край морето, в комплекс „Магнолиите - Приморско клуб".

В "Звук и Цвят" 2019 участват Андрей Даниел, Алла Георгиева, Атанас Атанасов, Бранимир Каранович, Бранко Николов, Валентин Стефанов, Велислава Гечева, Георги Йорданов, Иван Шишков, Кирил Чолаков, Леда Старчева, Нина Ковачева, Пенка Илиева – ЧОРИЯ, Рада Якова, Румен Атанасов, Сашо Стоицов, Симеон Панайотов, Станимир Желев, Стефан Божков, Яна Стойчева.

Каталогът – хроника на българското визуално изкуство, който беше надписан лично от всеки един от авторите, предстои да бъде представен и по време на изложба в Бургас на 23 септември от 10.00 часа в „Прим Арт Център“.

Луксозното издание е плод на творческия поглед и усилия на Албена Спасова, Стефан Божков и Доротея Михова.

bottom of page