top of page

Първата изложба съвременна българска графика в Музея за графика на Китай

Музей за графика на Китай/ CHINA PRINTMAKING MUSEUM, Шенджен, Китай, октомври 2018 Първата изложба съвременна българска графика в Музея за графика на Китай/China Printmaking Museum е факт!

10 селектирани български автори от различни поколения, представят своите графични творби. Автори с отличаващи се индивидуални стилове, с ясен пластичен език и тематичност - от фигуралното до знака, от реалното до илюзорното, от рисунката до чистата абстракция. Доказали се, със солидни творчески биографии и категорично собствено място в българското изкуство, които през 70-80 години, наред с други имена, които не са вече между нас, променяха българското изкуство и го представяха пред света, носейки многобройни награди и известност от биеналета и триеналета на графиката. Вдъхновяващото поколение от майстори учители - Стоян Цанев, Иван Нинов, Христо Кърджилов, продължавайки през 1990-те до днес – Димо Колибаров, Йохан Йотов, Румен Нечев, Юлиян Йорданов, Петър Великов, Тодор Овчаров.(Велико Маринчевски – куратор и участник в изложбата по покана от ръководството на музея)

Графичните техники са класическите: офорт, акватинта, суха игла, литография, както и смесена техника – колаграфия с висок печат, лито-офсет. Най-големият и престижен музей за графика в света вече е обогатил колекцията си с творби на български автори. Всичките 77 графики са пожелани и стават част от колекцията на Музея.

Благодарение на силната подкрепа и поканата на директора и куратор на Музея г-н Ли Канг - ценител, меценат, блестящ график, човек с визия за развитието на графичното изкуство. Благодарение на всеотдайната и професионална работа на директора на международния отдел на музея г-н Джао Джиачун, и разбира се, на всички представени автори! Издаден е каталог на изложбата.

Снимки: Велико Маринчевски

bottom of page