top of page

Международно триенале на сценичния плакат


Международното триенале на сценичния плакат - София отбелязва 26 септември - Европейски ден на езиците с акции в града, представящи плакати на именити автори от 28 държави.

Експонирани върху знакови столични огради, изложбите са видими и достъпни за гражданите и гостите на София и за известно време реабилитират позициите на плаката в неговата изконна и най-престижна галерия – улицата.

И докато първата от колекциите - „Буквите на България – Азбука на Европа“, монтирана върху оградата на Посолството на Полша от страната на бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“, е достояние на зрителите вече четири месеца (23. 05. – 30.09. 2018), то другата серия ще се появи върху оградата на Националното музикално училище „Л. Пипков“ (София, ул. „Оборище“ 17) точно на 26 септември.

Изложбата включва избрани плакати от колекцията на триеналето

„От А до Z & Я“,

дело на известните български художници:

Божидар Икономов (1943–2016), проф. Божидар Йонов,

Георги Липовански, проф. Людмил Чехларов,

както и постери с букви от латиницата на едни от най-влиятелните майстори

на плаката, обединени в прочутото по цял свят студио „ПЕНТАГРАМ“.

Целта е със силата на плаката да бъде осъвременена и естетизирана градската среда и визуализирана идеята, че езиковото многообразие е средство за постигане на по-добро междукултурно разбирателство и ключов елемент от богатото културно наследство на Европа, каквито са и подбудите –

Европейският съвет да определи специален европейски ден на езиците.

bottom of page