Международно триенале на сценичния плакат

09/26/2018

 

Международното триенале на сценичния плакат - София отбелязва 26 септември - Европейски ден на езиците с акции в града, представящи плакати на именити автори от 28 държави. 

Експонирани върху знакови столични огради, изложбите са видими и достъпни за гражданите и гостите на София и за известно време реабилитират позициите на плаката в неговата изконна и най-престижна галерия – улицата.

И докато първата от колекциите  - „Буквите на България – Азбука на Европа“, монтирана върху оградата на Посолството на Полша от страната на бул. „Христо и Евлоги  Георгиеви“, е достояние на зрителите вече четири месеца  (23. 05. – 30.09. 2018), то другата серия ще се появи върху оградата на Националното музикално училище „Л. Пипков“ (София, ул. „Оборище“ 17) точно на 26 септември.

 

Изложбата включва избрани плакати от колекцията на триеналето

 

„От А до Z & Я“,

дело на известните български художници:

Божидар Икономов (1943–2016), проф. Божидар Йонов,

Георги Липовански, проф. Людмил Чехларов,

 

както и постери с букви от латиницата на едни от най-влиятелните майстори 

на плаката, обединени в прочутото по цял свят студио „ПЕНТАГРАМ“.

Целта е със силата на плаката да бъде осъвременена и естетизирана градската  среда и визуализирана идеята, че езиковото многообразие е средство за постигане на по-добро междукултурно разбирателство и ключов елемент от богатото културно наследство на Европа, каквито са и подбудите – 

Европейският съвет да определи специален европейски ден на езиците. 

Сподели
Сподели
Please reload

Пленер "Звук и Цвят", София, бул. Дондуков 82, Дарик радио