top of page

"Звук и цвят" на живо в Магазия 1

Вдъхновяващи художници и уникалните им творби в експозицията, финален щрих от 17-я пленер на Дарик радио

"Ние сме се превърнали в хроникьори на новата история на България. Тези 17 издания на "Звук и цвят" са отбелязвали времето и събитията в страната, чувствителността на хората, огорчението, страданията им, по-рядко надеждите им, но едновременно с това стремежа да не бъдем накрая на опашката на цивилизованите народи. Ето защо имам ентусиазма и убедеността, че това не е последният. Пленерът на Дарик радио ще продължи, докато Господ е с нас".

Това каза по време на откриването на изложбата от 17-то издание на майсторския пленер на Дарик радио "Звук и цвят" изпълнителният директор на медията - Радосвет Радев. По думите му, Бургас е привилегирован първи да види една изключително добра продукция на много талантливи, именити, сериозни и авторитетни артисти.

Експозицията, финален щрих от пленера, съживи залата на емблематичната сграда, със стогодишна история в града - Магазия 1, чрез творбите на 16 изключителни творци, сред които за първа година се включиха аниматор и керамик. Сред изтъкнатите имена застанаха и четирима млади автори, които успяха да предизвикат истинско вълнение в естети и критици. В рамките на седмица художниците твориха в хотелски комплекс "Магнолиите" в Приморско.

За пореден път част от творбите им бяха вдъхновени от българската поезия с проекта на Дарик "Стиховете остават". Всеки от тях избра, на случаен принцип фрагмент от любими стихове, пренаписани от известни личности. Над 50 картини и пластики на Атанас Атанасов, Атанас Гаджев, Валентин Стефанов, Георги Миленов, Гергана Николова, Емануела Ковач, Иво Бистрички, Камен Старчев, Маргарита Янчева, Наталия Абаева, Нина Ковачева, Павел Целовски, Румен Атанасов, проф. Светозар Бенчев, Стефан Божков и Чавдар Гюзелев промениха облика на експозиционната зала. Куратор на изложбата беше проф. Светозар Бенчев, а въздействаща промяна на пространството озвучиха Ева Савова и Маркар Мардиросян от трио "Куатро".

Резултатът от тази амалгама беше вълнуващата и силно въздействаща експозиция, открита не случайно на връх 109-та годишнина от обявяването на независимостта на България. Изложбата ще остане открита за бургазлии и гости до началото на месец октомври.

Чавдар Гюзелев
Гергана Николова
Светозар Бенчев

Светозар Бенчев
Маргарита Янчева

Камен Старчев

Павел Целкоски

Павел Целкоски

Наталия Абаева

Георги Миленков

Атанас Атанасов

Иво Бистришки

Атанас Гаджев

Нина Ковачева

Валентин Стефанов

Емануела Ковач

Стефан Божков

"В днешното бездуховното време, културните дефицити са нещото, което за съжаление прави България неконкурентно способна в сложния свят на напредничави умове, на културни нации и проспериращи държави. В тази връзка това не е някаква етична амбиция да облагородим населението, а нещо, което имаме чувството, че трябва да се случи. Ние имаме нуждата да живеем в по-красив свят и категорично хората, които участваха в 17-я пленер са точно такива. Те са селекционирани и избрани, хора, които имат какво да кажат", каза още изпълнителният директор на Дарик.

Събитието уважиха областният управител на Бургас - Вълчо Чолаков, главният секретар на Областна администрация Валентин Люцканов, зам.кметът по образование и култура Йорданска Ананиева, председателят на Дружеството на бургаските художници - Митко Иванов, ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров", народните представители от ГЕРБ Диана Саватева, Димитър Стоянов и Николай Тишев от БСП, общинските съветници Стефан Колев от ГЕРБ и Живко Табаков от ДБГ, магистрати от Висшия съдебен съвет, областният лидер на ДСБ - Иво Баев, творци и меценати. Партньори на официалния старт на експозицията бяха "Пристанище - Бургас" АД, Победа АД Бургас, един от лидерите на пазара на захарни изделия с близо 90 годишна история.​​​​​​, Гранд хотел "Приморец", "Собрание". ленер са точно такива. Те са селекционирани и избрани, хора, които имат какво да кажат", каза още изпълнителният директор на Дарик.

bottom of page