Пленерът на Дарик радио "Звук и цвят" завърши с изложба в галерия Папийон, Варна

10/05/2015

Пленерът на Дарик радио "Звук и цвят" по традиция завърши с изложба, която беше открита в галерия "Папийон" във Варна. Експозицията от 14-то издание на пленера представя творби на 17-те художници, които в продължение на една седмица рисуваха заедно в хотел "Магнолия", Златни пясъци.

И тази година край морето отново заедно твориха Стефан  Божков, Румен Атанасов, Тихомир Манолов, Велико Маринчевски, Камен Старчев, Атанас Гаджев и Ирма Водева. За първи път с Дарик рисуваха Слав Недев, Миглена Александрова, Станимир Видев, Николай Бузов, Стефан Петрунов, Светла Косева, Ралица Стоицева, Зоран Мише, Калина Мавродиева и Юлий Таков. Последните трима са млади и изключително талантливи автори, които имат своите сериозни заявки на съвременната художествена сцена.

Изложбата беше открита от изкуствоведа Румен Серафимов с думите: "Радвам се, че пленерът е жив в настъпващото мъртвило в много сфери. Хубаво е да има такива живи артистични събития".
 

 

 

Творбите от традиционния пленер стават част от колекцията на Дарик с картини на български автори, към която има интерес от цял свят. Резултатът е една от най-богатите частни сбирки на съвременно българско изобразително изкуство, която наброява над 320 картини на над 120 автори. След морската столица изложбата от тазгодишното издание на пленера "Звук и цвят" ще поеме своя път в цялата страна, както и в Европа.

 

 

 

Сподели
Сподели
Please reload

Пленер "Звук и Цвят", София, бул. Дондуков 82, Дарик радио