Пленерът на Дарик "Звук и цвят" събира 13 художници край морето

08/28/2014

Дарик радио събира 13 художници на традиционния - 13-ти по ред - пленер "Звук и цвят" в хотел "Магнолия", Златни пясъци. Пленерът се открива на 7 септември и ще завърши с изложба в старинната къща на Дарик Варна на 12 септември.

Тази година ще рисуват отново заедно Явора Петрова, Василка Монева, Стефан Божков, Валери Чакалов и Румен Атанасов.

Тринайстият пленер ще е първото участие за Десислава Денева, Дарина Цурева, Валери Василев, Атанас Гаджев. За първи път с Дарик ще рисуват също младите автори Радослав Генев и Денис Маринов, които имат сериозни заявки на съвременната художествена сцена.

Форумът продължава традицията да представя български автори, чиито творчески биографии имат своите европейски измерения - Людмил Лазаров в Париж и Зара Александрова във Виена.

По традиция пленерът "Звук и цвят" се провежда през септември. За изминалите години във форума са участвали 140 художници, сред тях са Георги Лечев, Ванко Урумов, Долорес Дилова, Атанас Парушев, Греди Асса и още много други. Колекцията на Дарик радио съхранява и творби на вече покойните големи имена в изобразителното ни изкуство: Магда Абазова, Стефан Марков, Петър Дочев, Цанко Панов, Едмонд Демерджиян, Лиляна Русева, Йорданка Радева, Тома Трифоновски и любимеца Кольо Карамфилов.

Колекцията от пленерите на Дарик наброява над 300 картини, които са собственост на радиото и не се продават.

"Звук и цвят" е единственото събитие, инициирано от частна медия в България, което не само има принос за създаването на нови художествени произведения,  но и работи последователно за развитие и формиране на публичния интерес към съвременното визуално изкуство.

Експозиции от 12-те пленера досега са гостували в дом Витгенщайн, Виена; в галериите за съвременно изкуство в Ниш и Цариброд, Сърбия. Творби от пленера на Дарик радио са представяни в Галерията за чуждестранно изкуство и в СБХ в София, в Градските художествени галерии в Русе и Кюстендил, в престижни частни галерии във Варна и Пловдив.

 

 

Сподели
Сподели
Please reload

Пленер "Звук и Цвят", София, бул. Дондуков 82, Дарик радио