top of page

Премиера на книгата "120 години българско изкуство"


Съюзът на българските художници и фондация "Поддържане на изкуството в България" представят книгата "120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892 - 2012)". Събитието е от 17:30 часа на 29 март в галерия "Академия" на улица "Шипка" 1 в столицата.

Книгата обединява изследователските усилия на екип от известни специалисти, като в нея за първи път се прави цялостен, обобщаващ преглед на българското изкуство и на най-значимите му имена. Това не е история в обичайния смисъл на думата, а представя един нов поглед към живописта, графиката и скулптурата, както и към нетрадиционните иновационни пластични и визуални форми в България

Конкретните поводи за изданието са 120-годишнината от организирането на първата обща изложба на художници в България (1892), основаването на първото сдружение на художници - Дружество за поддържане на изкуството в България (1893), както и 80 години от създаването на Съюза на дружествата на художниците в България (1931).

Съставители на изданието са Димитър Грозданов, Долорес Дилова, Свилен Стефанов, Чавдар Попов, а автори са: Бистра Рангелова, Бойка Доневска, Борис Данаилов, Владия Михайлова, Галина Лардева, Диана Попова, Димитър Грозданов, Елена Великова, Ирина Генова, Красимир Линков, Мая Манолова, Милена Георгиева, Орлин Дворянов, Ружа Маринска, Свилен Стефанов, София Василева, Татяна Димитрова, Филип Зидаров, Чавдар Попов.

bottom of page