Ретроспективна изложба на Иван Кирков се открива в София

 

На 28 март в зала "Райко Алексиев" на улица Раковски 125 в София ще бъде открита ретроспективната изложба на неотдавна напусналия ни Иван Кирков. Художникът, на когото развитието и разбирането за модерна естетика у нас дължи особено много, щеше да навърши 80 години в началото на тази година.

Изложбата с куратор Филип Зидаров се организира от инициативна група художници, изкуствоведи и кинодейци под егидата на Съюза на българските художници. Освен емблематични произведения на Иван Кирков от фондовете на НХГ, СГХГ, галериите в Пловдив, Варна, Сливен и други, експозицията включва и много творби от частни колекции, част от които за първи път ще бъдат представени пред публика.

Това е най-голямата изложба с негови творби след представителната експозиция в Националната художествена галерия през 2004 година. През 1987 година в пространството на днешната зала "Райко Алексиев" се състоя друга голяма програмно звучаща живописна изложба на Иван Кирков. Четвърт век по-късно същото пространство отново представя акценти от неговото творчество.

По време на изложбата ще бъде прожектиран и документалният филм за художника, дело на режисьора Атанас Киряков.

Сподели
Сподели
Please reload

Пленер "Звук и Цвят", София, бул. Дондуков 82, Дарик радио