top of page

С четки край морето


Вече 12 години пленерът на Дарик радио "Звук цвят" се провежда на това място и по това време - на границата на лятото с есента в хотел "Магнолия" на Златни пясъци. В творческата среща край морето, която продължава до 27 септември, участват 16 художници. Своя поглед към "Звук цвят" представят двама от тях – Стефан Божков и Боян Боев. За Божков това е шестото участие, а за Боев – първото. Варненският художник Боян Боев е от хората, които не могат да бъдат далеч от брега. Попитах го кое е най-трудното в началото и къде всъщност започва една картина: "Най-трудното е може би да започнеш. Или по-скоро да избереш с какво да започнеш. Тогава вече идва вътрешна последователна линия или низ от вътрешни събития, които изграждат това пространство".

И за Боян Боев, и за Стефан Божков най-важни са срещата с колегите, както и подборът на участниците в пленера. "Винаги тук се чувствам добре, като вкъщи. При всеки емоцията е различна, всеки е различно чувствителен. Винаги ми е било интересно, защото има нови лица, с които се запознаваш. Интересна е срещата с авторите, на които съм виждал работи преди, а не познавам лично", казва Божков. На свой ред Боев допълва: "Атмосферата е прекрасна. Това се дължи най-вече на подбора на колегите и на дружелюбността на персонала. Най-много се радвам от срещата с тези колеги, част от които познавам отдавна, други виждам за първи път".

Къде варненският художник вижда общото между четката и морето: "По-скоро общото е между човека, който вижда и обича по свой начин морето, и случайността, че той държи в ръката си четка. Но между морето и четката няма връзка, ако няма тази брънка – един човек, който държи четката". Препоръката е този творчески престой край морето - така Стефан Божков предпочита да нарича пленера, да продължава повече от десет дни, тъй като всеки артист се нуждае от различно време, за да изкристализират концепция и идея. Въпреки че съвсем не очакваме от един художник да подскаже какво всъщност рисува, ето един малък жокер от Божков: "Работя до последния момент. Платното и хартията винаги провокират. Понякога можеш рязко да промениш нещо, да решиш, че е по-доброто. Надявам се и този път да се получи нещо добро". Експозицията с творбите, вдъхновени от 12-то издание на "Звук и цвят", ще бъде открита на 26 септември в художествения музей "Георги Велчев" във Варна. С всяка изминала година пленерът се засилва като излъчване на самата изложба, категоричен е Стефан Божков. След финалната изложба работите ще станат част от колекцията на Дарик радио, която обединява над 300 картини. Седмина от 16-те участници са рисували и в предишните издания на пленера - Явора Петрова, Надежда Кутева, Стефан Божков, Емануела Ковач, Румен Атанасов, както и Валентин Стефанов и Нина Ковачева, които живеят и творят в Париж. Това е първото участие за Иван Стратиев, Камен Старчев, Мариана Маринова, както и за варненските артисти Боян Боев и Петър Минчев. Тази година "Звук и цвят" бележи сериозно международно участие – от Белгия, Испания и Сърбия. За първи път с Дарик радио рисуват белгийската художничка Мари Шантал-Биела и младият испански художник Едуардо Алварадо. С участието на Соня Вукашинович и Весна Павлович от Сърбия пленерът продължава да изследва актуалните процеси в съвременното балканско изкуство.

bottom of page