Изложба, посветена на ансамбъл "Филип Кутев", в Етнографския музей

 

Над 60 музеи и галерии от цялата страна се включват в Нощта на музеите на 14 май. В инициативата в нощта на събота срещу неделя участва и Етнографският музей към Българската академия на науките в София, който представя изложбата: "Традиции, мисия, послание - 60 години Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев".

Експозицията е посветена на 60-годишнината от създаването на ансамбъла. За изложбата дъщерята на Филип Кутев - художничката Надежда Кутева разказва: "Материалът, който показваме, е част от огромния архив, събиран от 1951 до 2001 година, буквално 50 години, от Мария Кутева, която беше филолог, драматург на ансамбъла, основен сподвижник на Кутев и човек, който създаде огромен архив. Какво значи архив - това са хиляди снимки, хиляди програми, плакати, от които сме подбрали една стотна част, за да покажем някои от най-съществените моменти от събитията, които ставаха през тези 60 вече години".

Изложбата представя творческия път на ансамбъла през годините чрез архивни снимки, документи, музикални инструменти и видео презентация на концертни изпълнения. Особено интересно е да се разгледат отблизо костюмите, използвани от хора и танцьорите, разказва главният уредник на Етнографския музей Мирелла Дечева: „В неразривна връзка със записаните думи и костюмите, визуалните артефакти, мисля, че усещането и възприятието на публиката ще бъде цялостно. Смятам, че ансамбълът е националният символ, от който България има нужда".

Експозицията в Етнографския представя и картини на Надежда Кутева, чиито работи познаваме от традиционния пленер на Дарик радио "Звук и цвят": "Моите картини, които ще бъдат скромна част от тази изложба, не са проекти за костюми, а всъщност са мои миниатюри върху българския костюм - със силно присъствие на етнографията в тях, без да ги наричам етнографски, защото това са просто картини-костюми. Един цикъл от шопкини и един цикъл от тракийки, които са правени през изтеклите десетина години. Имах замисъл да правя голяма поредица от костюмирани жени от различни части на България, част от тази поредица си позволявам да представя тук".

Изложбата ще бъде озвучена с концертни изпълнения на ансамбъла, създаден на 1 май 151 година. Възникнал като Държавен ансамбъл за народни песни и танци, през 1983 година в памет на първия си художествен ръководител той приема неговото име. За творчеството на ансамбъла и за нейния баща - Филип Кутев, дъщеря му казва: "Това, което направи Филип Кутев, беше огромно уважение към тази култура. Той даде един много висок пример за това, че в тази култура може да се пипа само с чисти ръце. Не знам дали мога да давам прогнози, но считам, че съхраняването на оригиналния фолклор трябва да бъде основната задача на нашата нация. За да могат да се раждат и нови автори, както има много нови музиканти, талантливи композитори, хореографи. Особено тези, които работят понастоящем в ансамбъл "Филип Кутев". Познаването на оригинала, културата и талантът, които носи един композитор, това е всъщност предпоставката, за да бъде създадено и ново изкуство".

Експозицията, посветена на фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", ще остане в Етнографския музей на БАН до август.

 

Сподели
Сподели
Please reload

Пленер "Звук и Цвят", София, бул. Дондуков 82, Дарик радио