Проф. Андрей Даниел представи книгата си

04/19/2011

Проф. Андрей Даниел представи книгата си "Неща, места и хора" в компанията на скъпи гости и приятели. На премиерата на 12 април в Националната художествена академия присъства и писателят Валери Петров.

"Неща, места и хора" включва както творби на художника, така и негови текстове - пътеписи, есета, портрети. "Думите и понятията, парадоксално за своята природа, се оказват по-популярни и разбираеми от образните метафори и многосмислови материални внушения на пластичните изкуства", обяснява в предговора на книгата самият проф. Андрей Даниел. Там четем още: "И сигурно за това всички художници са оставили текстове, с които са се опитали да отговорят на вечния "досаден'' и "лаишки'' вьпрос, който тегне като дамоклиев меч над главите им - какво искаш да кажеш с тази картина?".

Роденият в Русе през 1952 Андрей Даниел е професор по живопис в Националната художествена академия в София. Освен че представя работите си в многобройни изложби у нас и в чужбина, той два пъти участва в традиционния пленер на Дарик"Звук и цвят" - през 2004 и 2000 година.

Проф. Андрей Даниел е автор на над 20 статии в специализирани издания за изкуство и в периодичния печат.

 

Сподели
Сподели
Please reload

Пленер "Звук и Цвят", София, бул. Дондуков 82, Дарик радио