Моника Попова с вдъхновение от Швандорф

03/03/2011

 

Столичната галерия "Арт Алея" представя новата изложба на Моника Попова. Експозицията, озаглавена "Селото на лебедите", се открива на 8 март.

Картините са вдъхновени от двумесечния престой на Моника Попова в ателиетата на центъра за изкуства Kunstlerhaus в Швандорф, Германия. В превод от немски Швандорф означава "Селото на лебедите".

Арт-центърът е бил имот на аристократична фамилия от града, а по време на Втората световна война става Гестапо. В последните години пространството заедно със застроените площи се превръща в център за Съвременно изкуство, който се спонсорира от цялото население на Швандорф.

"Видяното там ми върна надеждата, че някъде по света на хората все още им пука за изкуството и културата, за разлика от мястото, в което живеем аз и децата ми", казва за предстоящата изложба Моника Попова.

Картините в "Селото на лебедите" са рисувани преди художничката да замине за Германия, по време на престоя й там, както и след завръщането у нас. "Четирите платна, рисувани в Швандорф, излъчват настроение нетипично за моето изкуство, позитив непознат досега в картините ми. Това образно-емоционално поведение се променя изцяло в останалите две платна", казва Моника.

Художничката, която е майка на три дъщери и преподавател в Нов български университет, участва в последния пленер на Дарик "Звук и цвят" 2010.

 

Сподели
Сподели
Please reload

Пленер "Звук и Цвят", София, бул. Дондуков 82, Дарик радио