top of page

Непознатата Магда Абазова


Галерия "Сезони" привлича вниманието на колекционери и ценители върху творчеството на Магда Абазова.

От 1 до 16 февруари столичната галерия представя непоказвани нейни творби. В експозицията са включени над 60 произведения, подбрани, подготвени и подредени от Светлин Русев.

Неслучайно наричат Магда Абазова "Аристократка на българската живопис". Родена е през 1923 в София, а през 1948 завършва Живопис в Националната художествена академия при проф. Дечко Узунов.

Тя участва в колективни изложби и фестивали, както и в традиционния пленер на Дарик "Звук и цвят" (2004 и 1999), но не обича да прави самостоятелни изложби.

"Изкуството на Магда е над интелектуалното познание, изтънчено като чувствителност, родено спонтанно и естествено – то е и над емоционалните определения. Необяснима, загадъчна и мистична, смислово и пластически конструктивна, нефигуративна и конкретна, извън словесната илюстративност – живописта на Магда Абазова преди всичко е свят на духовно съзидание", казва Светлин Русев.

Магда Абазова е носител на наградата "Златен век" за особен принос в развитието и популяризирането на българската култура. През 2008 е удостоена с наградата за особени постижения в изобразителното изкуство "Захарий Зограф".

bottom of page