top of page

Изложба в памет на Стефан Марков


Тази година се навършват 70 години от рождението на един от знаковите автори в съвременната ни пластична култура - Стефан Марков. Неуморен пътешественик в необятните пространства на изкуството, той смело изследва дълбините на графиката, живописта, акварела, илюстрацията както в класическите, така и в експерименталните им превъплъщения.

На 17 декември в столичната галерия "Райко Алексиев" се открива ретроспективната изложба "Стефан Марков (1940 - 2000)", която представя и непоказвани до днес произведения.

Експозицията отразява смисловите връзки и опозиции между експеримента и традицията в съвременната българска визуална култура и не случайно е единствената индивидуална изложба в програмата на Шестото триенале на графичните изкуства - София 2010.

Година преди смъртта си Стефан Марков участва в първия пленер на Дарик "Звук и цвят" (1999).

Пътувайки от родния Бургас из България и по света, Стефан Марков е име, което се помни. Още през 1972, скоро след като завършва специалност Графика в Художествената академия в София (1967), той получава първата си награда от национална изложба.

Списъкът с присъдените му отличия е дълъг. Сред тях най-авторитетни са голямата награда на Съюза на българските художници на името на "Борис Ангелушев" (1986), сребърните плакети от Международното биенале на графиката във Варна (1991 и 1997), почетните дипломи от Международния конкурс "Ел Ферол" в Испания (1989 и1991), призът на журито от Графичното биенале на графиката в Маастрихт, Холандия (1993) и специалната жури-награда от Международното триенале на графиката в Кайро (1997).

Няколко галерии поддържат постоянни контакти с него и му организират самостоятелни изложби: "Хитсучи" в Нигата, Япония, "Норд-Ест" в Париж и Овер-сюр-Оаз, Франция, Софийската галерия "Ирида". Произведенията му са показвани в Австрия, Германия, САЩ, Русия, Финландия, Швейцария, Португалия.

Голяма част от картините на Стефан Марков са притежание на ценители у нас и в чужбина, както и на художествени галерии в столицата и страната.

Името на Стефан Марков се свързва със списание ЛИК, където той работи като художник от създаването му, докато не бе закрито през 1992.

"Работих в ЛИК от началото до последния му брой. Това са 29-30 години - изпитвам умиление, приятна носталгия. Но дължа много сериозни неща на ЛИК. Екипът беше прекрасен, а списанието беше единствен прозорец към европейската и световна култура. Получавахме голяма поща и всеки от нас имаше достъп до нея. Можех да виждам изкуство, което нямаше къде другаде да се види, и да го събирам в репродукции. Винаги в списанието се търсеше нещо ново в различните периоди. Е, имаше и конюнктура, но общо взето, бяха добри години. Не съм илюстрирал само аз разказите, имах голяма група сътрудници - млади художници, на които давах да се изявяват", споделя в последното си интервю, месеци преди смъртта си, за същото това списание художникът.

Стефан Марков почина на 30 септември 2000.

Възприеман от колегите си и ценителите на изобразителното изкуство предимно като график и илюстратор, в последните десет години от живота си той разкрива далеч по-широка и разностранна гама от пластични качества, които обърнаха представата за творчеството му.

Независимо че експериментира смело и свободно в сферата на графичните технологии, Боеца, както всички го наричали, излиза от морфологичните бариери на графиката, за да навлезе в акварела, живописта, в смесената техника на ръчно приготвената от него уникална хартия.

През 2005 младите графици от секция "Графика" към Съюза на българските художници учредяват награда за млад график на името на Стефан Марков, която всяка година се връчва на традиционната изложба "Графика в малък формат". От две години се дава и плакет с негова творба. Роден в Бургас, авторът цял живот носи в съзнанието и подсъзнатето си образа на морето. Морето на всички сезони, морето - неговата творческа лудост. Връзката му с необятната водна материя е интелектуална и интимна. Изящната и капризна линия композиционно взаимодейства с наситеното цветно петно, с деликатния графичен знак. Образите изскачат от детайлите - движение на вода и въздух, крясък на чайка, ръждиви рибарски такъми, пясък, раковини.

Ретроспективната изложба "Стефан Марков (1940 - 2000)" се открива на 17 декември в 18:00 в столичната галерия "Райко Алексиев". Тя е повод 70-годишната от раждането му и 10 години от смъртта му.

Експозицията, която е част от програмата на Шестото международно триенале на графичните изкуства` София 2010, може да се разгледа до 20 януари 2011.

bottom of page