top of page

Изложба закрива пленера на Дарик


Творбите от 11-ия пленер на Дарик "Звук и цвят" ще бъдат представени на финална изложба в новооткритата галерия "Архис" в центъра на Варна. В събитието тази вечер участват 15 както млади, така и утвърдени художника, които рисуваха заедно в продължение на една седмица в хотел "Магнолия" на Златни пясъци.

Експозицията с работите на 15-те художника ще открие Явора Петрова, която за шести път участва в събитието на Дарик: "Очаквам сериозна изложба, една изложба, която ще ни изненада, очарова и успокои. Творците тук винаги се напрягаме, колкото и несериозно да се държим. Това ще бъде сериозна изложба, както винаги е ставало досега".

Изложбата представя работи на Явора Петрова, Стефан Божков, Калоян Илиев – Кокимото, Румен Атанасов, както и на сръбския художник Саша Панчич, които не за първи път рисуват с Дарик.

За първи път в пленера "Звук и цвят" участват Нина Ковачева и Валентин Стефанов – двама български артисти, които живеят и творят в Париж. За събитието от Мюнхен пристигна и живописецът Валентин Витанов. Изложбата от пленера включва още платна на Катерина Мушанова, Емануела Ковач, Димитър Петров, Моника Попова, както и на Горан Тричковски от Македония и Милош Сибинович от Сърбия.

На откриването Бранко Николов, който за четвърти път участва в пленера на Дарик, ще представи тематична видео инсталация с пясъчна пътека.

Картините от пленера "Звук и цвят" могат да се разгледат до 15 октомври във варненската галерия "Архис", след което ще станат част от колекцията на Дарик. Безценната сбирка обединява над 300 картини на над 100 художници, които са собственост на радиото и не се продават. Всички работи, създадени по време на пленерите от 1999 година до днес, можете да разгледате в сайта plener.bg.

bottom of page