top of page

Четки, магнолия, пясък


И тази година Дарик радио събира 15 от любимите си художници, за да рисуват така, както искат, на пленера "Звук цвят”. Освен от вълненията на морето в края на септември, артистите се вдъхновяват и от магнолията в лоби-бара в едноименния хотел на Златни пясъци, която съвсем до скоро все още е имала цвят. Пленерът "Звук цвят” за 11-ти път се провежда точно на това място и по това време – на границата на лятото с есента, когато отсъствието на многобройните туристи връща тишината извън сезона.

Иначе и този път художниците са 15, като сред тях се наблюдава интересна статистика, която е безспорен повод за "пъстри" шеги и закачки. Само двама от тях не са графици, с други думи - живописците в сплотения творчески колектив са малцинство. Съотношението между господата и дамите с четки също е интересно, като резултатът е десет на пет в полза на мъжката част. Шестима от пленеристите добре се познават, тъй като и преди са рисували заедно с Дарик. Явора Петрова и Стефан Божков са абсолютни ветерани в това отношение – тя участва за шести път, а той – за пети.

Това обаче е първото участие за Нина Ковачева и Валентин Стефанов например – двама български артисти, които живеят и творят в Париж. Тъй като почти на шега самите те се определят като концептуалисти, а видео инсталациите им вдъхновяват всевъзможни международни изложения, Нина и Валентин неусетно предизвикват любопитство какво всъщност ще покажат на пленера. За арт събитието от Германия пристигна и живописецът Валентин Витанов.

На въпроса започнаха ли наистина да рисуват, отговорът се трансформира в загадъчни усмивки но материалите и боите са раздадени. На никого не убегна от поглед обаче как Катерина Мушанова, която за първи път рисува с Дарик, се запъти с папката си за вдъхновение към плажа. Емануела Ковач, Димитър Петров и Моника Попова също участват за първа година заедно на пленера "Звук и цвят”.

Сред новите имена са още Горан Тричковски от Македония и Милош Сибинович от Сърбия, които заедно със Саша Панчич правят тройно балканско участие.

Платната на 15-те пленеристи ще бъдат представени на камерна изложба в галерия "Архис" във Варна на 30 септември, за да станат част от колекцията от пленерите на Дарик радио. Безценната сбирка обединява над 300 картини на над 100 художника, които са собственост на радиото и не се продават.

Творбите от 11-тия пленер на Дарик "Звук цвят" 2010, както и от всичките му издания от 1999 година до днес, можете да разгледате на plener.bg.

bottom of page