top of page

Пленер „Звук и цвят“ на Дарик за 22-ри път

И тази година ДАРИК ще покани художници от различни поколения и сфери на изобразителното изкуство за 22-рия пленер „Звук и цвят“


Този пленер е в памет на Радосвет Радев! Защото той обичаше художниците. Ценеше изкуството и беше горд с колекцията, която създадохме и която ще надграждаме.

„Тази колекция не е само на Дарик – казваше той. Тя е колекция на България. Памет на духа…“


Дарик радио е единствената българска медия, която не само говори за изкуство, но и допринася за неговото създаване, организирайки от 1999 година пленера „Звук и цвят”.

От тогава до днес, всяка година, винаги между лятото и есента, винаги край морския бряг, Дарик събира автори, които с времето формираха кръг от над 170 художници. Сред характеристиките на начинанието са: приемственост и многобразие, дух за творческа общност, среща на ярки артистични индивидуалности, атмосфера на диалогичност и приятелство, които все по-рядко откриваме в културното пространство.


Резултатът е една от най-богатите частни сбирки на съвременно българско изобразително изкуство. А белег за достойнствата и жизнеността на дадена колекция е способността ѝ да реагира като самостоятелен културен феномен, генериращ нови връзки и водещ собствен самостоятелен живот.... Доказателство за това са поредицата изложби, организирани в Бургас, Варна, София, Пловдив, Русе, Сливен, Кюстендил, Трявна…, а също така и във Виена, Прага, Братислава, Лондон, Париж, Берлин, Будапеща. Всяка от изложбите има особен фокус и собствен облик; представя разнообразни конфигурации и различни гледни точки и предлага на публиките различен прочит на разказа за съвременното ни изкуство....


И тази година в хотел Магнолия, Приморско клуб, отново заедно ще рисуват и общуват Валентин Стефанов, Васил Колев, Емануела Ковач, Нина Ковачева, Румен Атанасов, Стефан Божков и Стефан Петрунов. Новите попълнения са: Албена Петкова, Деля Чаушева, Гълъб Гълъбов, Елена Калудова, Людмил Георгиев, Марк Поспих, Мими Добрева и Ясен Гюзелев.

Резултатите от 22-та творческа резиденция ще бъдат представени за пръв път пред бургаската публика в изложба, експонирана в пространството на галерия "Георги Баев“ на 22-ри септември – един от най-светлите национални празници.

bottom of page