top of page

Любомил Драганов: Истинските неща издържат на времето

Със звук, цвят и слънчево време творческата резиденция на Дарик радио край брега на морето в Приморско е в разгара си. 13 ярки имена на съвременното визуално изкуство влизат в 24-то издание на пленера, а всеки един от тях е реализирал знакови изложби през изминалите девет месеца.

Сред тях е Любомил Драганов, който въпреки популярните си проекти в монументалните изкуства, за първи път участва в „Звук и Цвят“, при това с акварел и акрил.За преплитането на различни материали в една идея, за грозната вълна в модерното изкуство и за пленера като преживяване с история, Любомил Драганов, разговаря Дияна Бедросян от Дарик Бургас.


„Аз съм изключително щастлив да участвам в този пленер. Преди да дойда Доротея Михова ми даде каталогът за годишнината от организирането на „Звук и Цвят“. Той е наистина доста респектиращ, със съдържанието на творбите в него и авторите, които са участвали. За мен това е много сериозно събитие, имайки предвид продължителността и творците, които са участвали. Екипът е подбран много добре и това се усеща още с първите впечатления, разговорите и обстановката сред, която общуваме. Уверен съм, че резултатът ще бъде много добър“, сподели Любомил Драганов.


По думите му, художникът не трябва да се обляга изцяло на модните вълни в изкуството, особено на тези, изградени на повърхностна основа.

„В повечето случаи сме свидетели на течения, които взимат връх, защото са по-лесни за правене и се котират масово. Според мен един сериозен автор, творец трябва да върви по собствената си линия, да цени това, което уважава - вкуса, естетиката… всички онези неща. Не бива да се поддава на някакви комерсиални, по-повърхностни вълни. Според мен само истинските неща издържат на времето“, каза още той.


Любомил Драганов е доцент, катедра „Стенопис“ към Национлната художнествена академия в София, доктор е по изкуствознание и изобразителни изкуства. Член на Съюза на Българските художници. В неговата творческа биография влизат десетки проекти, част от тях, свързани с важни културно-исторически обекти в страната.

Името му е част от селекцията в 24-тото издание на пленера на Дарик радио "Звук и Цвят", заедно с още дванадесет изявени български автори.

Сред тях са Емануела Ковач, Нина Русева, Нора Ампова, Петя Денева, Румен Атанасов, Слав Недев, Стефан Божков, Дима Дамянова, Лилия Балева, Калия Калъчева, Момчил Георгиев и Стиляна Узунова.

Творческата среща ще продължи до 20 септември, когато резултатите от нея ще бъдат представени първо пред бургаска публика в галерия "Георги Баев" от 17.30 часа.bottom of page