top of page

Калия Калъчева пред Дарик за срещата й със „Звук и Цвят“ и за първата й любов - живописта

Престижен, обогатяващ, позитивно мотивиращ – с тези думи младата художничка описва пленера на Дарик


Пленерът на Дарик радио се прави вече 24 години и за мен наистина е огромна чест да бъда част от подбраните автори в това издание. Това е много сериозна колекция с творбите на най-добрите български и чуждестранни. Винаги ми е била интересна комуникацията между колегите, срещи с творци, които не познавам, но съм запозната с работата им. Едно приятно, положително и обогатяващо преживяване. Още по-вълнуващ е сблъсъкът между поколенията. Това разказа пред Дарик, художникът Калия Калъчева. Тя е сред новите попълнения, част от XXIV пленер на Дарик радио „Звук и Цвят“.


Носител е на наградата за млад Живописец с обещаващо развитие на фондация "Едмонд Демирджиян". През 2012 е сред шестимата номинирани за наградата МОСТ. Печели резидентската програма на Сите дез Ар в Париж, Франция, а по-късно и творческа резиденция в Oberpfälzer Künstlerhaus в Швандорф, Германия. През 2017 е носител на специален приз в конкурса "Жените в изкуството", Орландо, Флорида. Нейни картини са част от колекциите на Центъра за изкуство "Хуго Вутен", Imago Mundi - колекция Лучано Бенетон, Италия, Национална Художествена Галерия в София и Софийска градска художествена галерия и други.


По думите й, наградата „Млад живописец“ повлиява на творческия й път. „Всяко признание затвърждава стимула на автора да продължи да се развива. Но живописта е моята първа любов. Обичам да се шегувам, че тя е моето първо дете, голямата ми страст. Но тази година за първи път разчупих принципите й с два много интересни проекта и две изложби. Едната, посветена на живописта и фотографията. Другата - на живописта извън контекста на това, че картината трябва да стои на стената. Изложбата се казваше "Обем" в колаборация с Гергана Табакова. Интересна следваща стъпка - живописта не като част от пространството, а като самото пространство“, разказва още Калия Калъчева.


Във втория ден на пленера в хотелски комплекс „Магнолиите“ Приморско клуб, тя вече знаеше материалите, с които ще работи. Имахме прекрасна презентация от Румен Атанасов и продуктите на „Ара арт“ и с нетърпение започвам работа. А хартията е от Fabriano, така че едва ли има нужда да пояснявам, колко е високо качеството на материалите ни и мисля, че не само аз, а и всички колеги вече сме заредени с вдъхновение за работа. При това сме на крачка от морето, най-големият източник е точно пред нас и идеите се появиха още с пристигането ни тук. Композициите вече са заформени, стартът е положен“, споделя артистът.


Тя работи с позлата, експериментира с всякакви златни повърхности и е сигурна, че скоро на платното акцентите от съхраненото лято край дюните в Приморско скоро ще заблести.


Калия Калчева е убедена, че именно артистите трябва да задават важните въпроси, да поставят сериозните теми и да провокират зрителя към размисъл. Ето, защо е силно впечатлена от кампанията на "Филип Морис" България #Промени картинката“ срещу замърсяването на околната среда.


„Това послание е на правилното място, когато се излъчва от тези, които искат да извадят на преден план красотата и съвършенството във всичко, което ни заобикаля – творците. Мисля, че „Звук и Цвят“ ще допринесе с кампанията на Филип Морис България, хората да се замислят“, категорична е Калия Калчева.


Дияна Бедросян, Дарик радио Бургас

bottom of page