top of page

Изложба "Чудо" на Александър Вълчев


Тази изложба не е за мен.

Тази изложба не е за Документа.

Тази изложба разказва една история, в която всеки човек с мечти би могъл да се припознае.


От 2 декември в галерия „Аросита“, София


Всичко започна през 2019, докато подготвях изложбата „Как да се държим с обекта“ в галерия Кредо Бонум.

Често използвам кашони и по специално тези със сигнатура D14. Взимам ги от приятели в изобилие, но все ме мъчеше въпроса – Защо точно D14? Хрумна ми да проверя в нета какво може да стои зад сигнатурата. Появиха се най-различни неща, много от които бих могъл да свържа по някакъв начин с мен. Но най-много ме привлече Документа 14. Това ми даде повод да разкажа, визуално и с текст, тази история. Така се появи работата „Следваща цел D15 и нека силата бъде с мен“, където може подробно да прочетете историята.


Всичко щеше да приключи с това самоиронично намигване, ако през есента на същата 2019 година, по време на втората ми за годината самостоятелна изложба в ИСИ – София, не се бях срещнал с Реза Афисина и Исланто Хартоно от ruangupa, куратори на Документа 15. Имах кратък разговор с тях и точно в момента, в който разказвах за „Следваща цел D15 и нека силата бъде с мен“ и се заливахме от смях, Диана Попова е направила снимката, по която аз нарисувах работата „Мисли нестандартно! Чудеса се случват!“.


Нищо не произтече от това, но вярата, която това развитие на нещата породи, ме зареди много. Това ме накара да направя работата „Мечтай смело! D16 предстои“

Серията „Сестра Мария би го нарекла „чудо“.“ е вдъхновена от сериала „Младият Папа“. В конкретният момент, който съм нарисувал, Джъд Лоу, разказва необичайният начин, по който е бил избран за Папа и как неговият духовен наставник, сестра Мария, би го оценила. Останалите портрети са от различни филми, от моменти, в които героите се молят за чудо или стават свидетели на нещо необичайно. Това са моите ангели хранители.

Колажите са правени по време на първият локдаун. Посланията в тях са директни.

Най-долу е частично сбъднатата мечта. Тази година ме поканиха да участвам в Манифеста 14. Видях знак в съвпадението на числата и направих работата „Как D14 се превърна М14. Моята нишка.“. Това е история за пътя, промяната и прехода.


Текст: Ал. Вълчев


bottom of page