top of page

Изложба "Ниви, обработени от небесата" на Гергана Минкова

24 октомври – 17 ноември 2023 Галерия "Астри", ул. "Цар Самуил" 34

Автор: Гергана Минкова

„Стоя пред картината. Залата е пълна. Сам съм. Погледът ми се движи по повърхността на платното, прониква го от край до край, следва някаква зададена посока, спира и пак започва да дълбае. Не разбирам, но чувствам нещо познато, спомням си нещо. Пристъпвам напред, вторачвам се; ръката ми крадливо посяга, почти невидимо докосва повърхността. Стряскам се и се отдръпвам назад. Станало е тихо и студено. Дочувам отдалече смеха на дете. Нещо метално пада, търкаля се по спечена земя; женски глас вика някого, кучешки лай; някой плаче. Мирише на догарящa тревa и мъгла. Сам съм и ровя в прахоляка.“Вярно е, че картините обръщат хода на времето. Сменят реалността. Отнемат мнимата модерност, стигайки до корените. Събират малките неща за цялото. Гергана Минкова рисува така. Пестеливо - точно толкова, колкото е необходимо, за да изрече необходимото. И да предизвика личния ни разговор, мислите, чувствата, отвеждащи към собствените ни корени и ниви. Гергана също шие. Шие върху своите платната. Съшива ефирни парчета лен до груби късове коноп, обработва ги, събира. Обшива пространства, огражда, завзема, култивира, защитава. Асоциациите и метафорите са верни. И затова вълнува - засяга ни лично, дълбоко и съкровено. Пейзажите ѝ разтърсват, прераждат и после приютяват в тишина. За своята нова изложба „Ниви,обработени от небесата“, Гергана пише:


„Връщам се към местата - нивите, полята, там, където съм израснала. Като дете по цяло лято скитахме с приятелите от улицата - "тайфата". Татко водеше мен и сестрите ми да берем билки, гъби. Докато косеше нивата, го наблюдавахме и нетърпеливо чакахме края, за да отидем да играем и дълбоко в нас отнасяхме видяното. Споделям спомените за тези лични места, защото ми носят топлина и чувства, без които не мога. Връзката със земята е толкова важна за мен! Припомня ми коя съм, помага ми да се съхраня и да се свържа със спомените за хората, които са ме обичали, закриляли и насочвали. Често ходя по тези места, за да си помълча, да ги погледна отново като дете - нивите, обработени от небесата.“

Гергана Минкова е от поколението художници, които влязоха в българското изкуство силно, с характер, още в самото начало на този век. Тогава съвсем млади, много талантливи и с шанса да бъдат ученици на знакови творци, те имаха и избора, свободата да излагат произведенията си пред публика. Съществуваха вече не малък брой частни галерии, с независима културна политика, които показваха тяхното изкуство. В „Ниви, обработени от небесата“ художничката показва последните си произведения, правени в периода 2022-2023, значителна част от които са големи формати: 130/150, 120/120, 120/130, но също така и десетина камерни произведения .


Автор: Вихра Пешева

bottom of page