top of page

Изложба живопис на Веселин Начев "Фигурално"


Четвъртата изложба на Веселин Начев в Галерия Стубел не е просто продължение на предишните три. Тя дори не непременно е естествената следваща стъпка в неговата творческа хронология. Като придихание, като ауфтакт между обичайния ритъм, тази някак сънлива колекция от голи тела вероятно се опитва да спре времето за своя автор и за неговите реални или въображаеми модели. В тази експозиция има нещо недоразкриващо се, нещо мистично, дори готическо. Младостта и красотата са първите божествени дарове, с които всеки се разделя; те бързо отлитат, потъват в здрачните усои на спомените, превърнати в стоп-кадри на нещата от живота. Веселин Начев си играе с категорията неизбежност, превръща я в автономен елемент на естетиката си и на своята пластическа метафористика. Освен това, той я вплита в деконструктивния метод на живописта си, който остава и най-разпознаваемият етикет на неговата живопис от последните две десетилетия. Фигуралността на телесната физика в картините му е условна, присъствието е по-скоро въображаемо, те са много повече видение, отколкото даденост. Субектите на тези произведения не питат и не отговарят, не обясняват и не поучават. Те просто са. Остават същите. За разлика от всичко останало.


Филип ЗидаровВеселин Начев е роден през 1958 в Бургас, но живее и твори във Варна. Завършва живопис в Национална художествена академия през 1985.

Има над 30 самостоятелни изложби в България, Германия, Швейцария и Русия, сред които участие в Национални есенни изложби - Пловдив (2006, 2020), в софийските галерии Арт 36 и Стубел, варненските: Галерия 8, A&G Art Meeting, Градска художествена галерия и Галерия-музей Георги Велчев, в Галерия Бланкенезе, Хамбург.

Участва и в множество колективни изложби: Спорът за реалността - куратор Станислав Памукчиев (Галерия "Шипка 6"), Мащаби в социалното - куратор Илиян Лалев, (Градска художествена галерия, Велико Търново), Въздух - кураторски проект на Андрей Даниел, (Галерия "Шипка 6").

Носител е на редица награди, сред които Голямата награда за живопис на Алианц България (2016) и Националната награда за живопис „Захарий Зограф“ (2019).


Куратор на изложбата е Филип Зидаров

bottom of page