top of page

„Звук и Цвят“ на Дарик: Живият организъм с премиера на плодовете от 24-тото издание

Колекция неподвластна на времето с участието на близо 200 изявени творци от 1999 година насам
Десетки гости успяха да се докоснат до непреходната красота в картините на Емануела Ковач, Нина Русева, Нора Ампова, Петя Денева, Румен Атанасов, Слав Недев, Стефан Божков, Дима Дамянова, Лилия Балева Любомил Драганов Калия Калъчева, Момчил Георгиев и Стиляна Узунова.


Къщата-галерия на художника Георги Баев в Бургас се изпълни с живот за представянето на най-новите творби, дело на тринадесетте съвременни български автори. Те оформиха яркия характер на 24-тото издание на пленера на Дарик радио „Звук и Цвят“, организиран под вещото ръководство на Доротея Михова и Албена Спасова.
Вече осма година бургазлии успяват да видят предпремиерно произведенията от пленерите на Дарик, със съдействието на Община Бургас, а кметът Димитър Николов изказа своята благодарност за партньорството, започнало със създателя на Дарик – Радосвет Радев.


„Свързвам винаги пленера с една светла личност, която вече не е между нас. Имам много приятни, цветни и силни спомени, защото това е неговият пленер. Прекрасно е, че Дарик радио и наследниците на Радосвет продължават тази инициатива, защото мислех, че тя може да спре. Вместо това тя расте и показва изключителни творби на много силни български автори. Приветствам ви! Този пленер и изложбите след него оставят ярка следа в културния колорит на Бургас“, каза още кметът Николов.


Към думите му за значимостта на „Звук и Цвят“ се присъедини и един от авторите, който участва в творческата резиденция за първи път – доц. Любомил Драганов:

„Според мен художникът е индивидуален, затворен сам в творчеството си, но когато се съберат художници на едно място и работят заедно, те обменят тази енергия, която се излъчва, когато човек работи сам. Смесването на тези енергии изключително силно влияе. Насочва към нови творчески идеи и реализации, които са следствие на този контакт с различните автори. Именно това се случи и този път“.


Всички гости на изложбата се обединиха около тезата, че пленерът на Дарик е един жив организъм, който продължава да расте и да напомня за неговия двигател Радосвет Радев. На откриването на поредната значима изложба присъстваха неговата майка Богдана Радева, сестра му Албена Радева и дъщеря му Рада Радева.


„Благодаря на всички гости, домакини, партньори, съмишленици и най-вече на авторите за уникалната изложба, която подредиха! Пожелавам на всички, които ще я посетят да усетят енергията, с която те не само са прекарали последната седмица заедно, но и която са влели в тези картини. Пожелавам ви да я усетите от първа ръка, докато разглеждате тази изложба. Надявам се да продължаваме да имаме още такива изложби“, каза Рада Радева.


Всяка година край морския бряг в хотелски комплекс „Магнолиите – Приморско клуб“ ярки артисти поставят финалния щрих на лятото, общувайки и работейки заедно и така от 1999 година досега, Дарик радио оформя една от най-големите частни сбирки на съвременното българско изкуство, колекция неподвластна на времето с участието на близо 200 изявени творци.


Партньори в 24-тото издание бяха още Ара арт колорс“, Directa с италиански хартии Fabriano, ресторанти Gotti - family & kitchen, винарна Страцин, а също и „Филип Морис“ – България, чиято кампания за опазване на околната среда #променикартинката беше подкрепена от творците в "Звук и Цвят".

Изложбата ще остане в галерия „Георги Баев“ до 29 септември, след което ще отпътува за столицата.

bottom of page