top of page

"Випуск 1977-1978" изложба на студенти от класа на проф. Добри ДобревСнимка: Михаил Енев/ Добри Добрев в ателието


8 декември 2022 – 7 януари 2023 СБХ – Шипка 6, зала 1А

откриване: 8 декември, четвъртък, 18:00


Участници (по азбучен ред):

Ангел Васев, Андрей Даниел, Антоний Григоров, Валентин Колев, Васил Милчев, Каталина Милева, Матти Кариула, Милко Божков, Мими Добрева, Никола Стефанов, Николай Иванов, Николай Каранфилов, Стефан Стоянов, Стефан Янев, Стефанка Стойчева, Стефка Аройо, Яшарали Тахир.


В деня на студентския празник на „Шипка“ 6 ще станем свидетели на своеобразна среща на випуска. Бивши студенти от легендарния клас по живопис на професор Добри Добрев в Художествената академия се събират за първи път в обща изложба. Сред тях са имената на едни от най-изявените автори от поколението, навлязло в изкуството през 80-те години на миналия век. Идеята идва спонтанно, поводът е 45 години от дипломирането им. Курсът тогава е бил от 28 момчета и момичета, животът и творческият им път ги е отвел в различи посоки. Не всички са във връзка помежду си и не всички са пожелали да участват. Вълнението остава за инициаторите: „Като студенти за нас беше повече от интересно да сме заедно и в ателието, и извън него… Всеки сам е избрал с какво да се представи, не сме обсъждали това. За нас остава удоволствието след толкова години да се видим и си надяваме срещата с нашата група да е интересна и за публиката.“

Проф. Добри Добрев е роден през 1927 в казанлъшкото село Горно Сахране. През 1948 е студент руска филология в Софийския университет. През 1949 е приет в Художествената академия, специалност „Живопис“. От 1956 до 1960 е преподавател в Художествената гимназия в София. От 1961 е асистент по рисуване във ВИИИ „Николай Павлович“. Старши преподавател по живописен етюд, от 1969 е доцент, а след това професор по живопис. От 1973 до 1976 е декан на факултета за изящни изкуства. Работи в областта на реалистичната живопис – тематична композиция и портрет. Носител е на множество награди. Негови творби са собственост на Националната галерия, СГХГ, Военно-исторически музей, Министерски съвет, художествените галерии в Казанлък, Стара Загора, Видин, Плевен, Велико Търново, Силистра, Добрич, Шумен, Разград, Смолян, Благоевград, Пазарджик, други галерии и частни сбирки; също така в Москва, Виена, Лондон.

+++

Повече за изложбата и още много актуална информация и архив ще намерите в нашия уебсайт sbh.bg.


bottom of page