top of page

Александър Лазарков с нова изложба „Нео-Терциер – Капсулиране на реалността“

В геологията „терциер“ е времеви интервал от съществуването на Земята, разположен между изчезването на динозаврите и ледниковия период. В тези близо 62 милиона години се е образувал кехлибарът. Именно той е основен фокус на цялостната инсталация на твореца Александър Лазарков в най-новата му изложба „Нео-Терциер – Капсулиране на реалността“, която ще бъде представена на 24-и януари в пространството за изкуство на УниКредит Булбанк.
„За да бъде класифицирана като кехлибар петрифицираната смола трябва да е на минимум един милион години. Най-невероятното за мен е възможността на точно тази смола да запечатва и да съхранява в себе си жизнеността на обекти, организми, дори кислород – в продължение на милиони години“, споделя авторът.


Този процес на естествена времева капсулация подтиква твореца да погледне на реалността в нов мащаб и вдъхновява желанието му да преъздаде процеса. „Всичко, което се случва около нас и на нас, съвсем пряко се отразява на собствената ни генетика. Ние, подобно на кехлибара, съхраняваме или „капсулираме“ във времето настоящата действителност и този процес се реализира във всеки един момент, в който съзнанието ни е будно“, споделя още Александър Лазарков.


Инсталацията „Нео-Терциер – Капсулиране на реалността“ визуализира точно такъв тип капсулиране. Тя представлява цялостен обект, съхраняващ в себе си различни елементи от материалната среда и функциониращ в действителността на нестихващата динамика на живота.


Самостоятелната изложба на артиста е съвместна награда от фондация „Стоян Камбарев“ и УниКредит Булбанк, която печели в категория визуални изкуства на церемонията „Полет в изкуството“. Официалното ѝ откриване ще бъде на 24-и януари от 18:00 часа в УниКредит Студио на пл. Света Неделя № 7. Арт инсталацията може да бъде разгледана в УниКредит Студио до 24-и февруари всеки делничен ден между 10:00 – 18:00, като достъпът до галерията е безплатен.bottom of page