top of page
...... и щастието съществува! 
Достатъчно е да се вслушате
във тишината на сърцето си.
Достатъчно е да протегнете
ръката си, да се усмихнете....

 
e написал Христо Фотев, а ние имаме щастието да се „вгледаме“ в неговите думи през различни образи, създадени  от съвременни български художници.
И още стихове, и още изображения, дело на автори, въвлечени в кампанията на Дарик „Стиховете остават“...  Благодарение на нея, вече три сезона по радиото звучат стихотворения, които не само докосват сърцата, но и се „материализират” в други, нови  визуални произведения, вдъхновени от тях.
Обособени в отделен раздел CUM FIGURIS, подобен тип творби бяха популярни и присъстваха редовно в Националните изложби на илюстрацията и изкуството на българската книга, организирани от СБХ в периода 1968 - 1994 г.
Днес колекцията на Дарик радио е може би единствената, насърчаваща създаването на CUM FIGURIS - свободни рисунки, въплатили духа на литературната творба, далеч от буквалния прочит, характерен за илюстрацията.
Резултатът е вълнуваща трансформация, която с лекота, присъща на таланта обвързва  слово и образ; духовно пространство, където ролите на създател/читател/слушател/зрител се сменят и смесват, за да остане удоволствието от радостната игра на мисълта и фантазията.
 
                                                                                          Албена Спасова

 
logo_sofia.jpg
През 2021 година проектът „Стиховете остават“се осъществява с подкрепата на Столична програма „Култура“.
bottom of page